ULAMAN & HERBA MASAKAN DI
FRIM: AMALAN TRADISI & KHASIAT UBATAN (ULAMAN) Tan Ai Lee, Ummu Hani Badron, Madihah Muhammad Nawi, Fadzureena Jamaludin & Norbaiah Mat Yaacob |
` |
RM150/USD90 290 pp 2020 ISBN 978-967-2149-59-0 |
|
Buku ini merupakan penerbitan pertama yang merakamkan 80 spesies ulaman dan herba masakan
di FRIM. Penghasilan buku
ini bertujuan untuk memartabatkan amalan memakan spesies ulaman serta herba masakan
yang kian dilupakan oleh masyarakat Malaysia. Buku ini terbahagi
kepada dua bab iaitu bab
ulaman yang merangkumi 51
spesies dan bab herba masakan
berjumlah 29 spesies. Penerbitan buku ini diharap dapat
dijadikan rujukan kepada pelajar, penyelidik, cef, pengamal herba, industri herba, ahli akademik dan masyarakat umum. |
Enquiries:
Publications Branch, FRIM
Tel: 603 6279 7491
Fax: 603 6273 1076
E-mail: FRIM_Publications@frim.gov.my