ULAMAN & HERBA MASAKAN DI FRIM: AMALAN TRADISI & KHASIAT UBATAN (ULAMAN)

 

Tan Ai Lee, Ummu Hani Badron, Madihah Muhammad Nawi, Fadzureena Jamaludin & Norbaiah Mat Yaacob

 

`

RM150/USD90

290 pp

2020

ISBN 978-967-2149-59-0

 

Buku ini merupakan penerbitan pertama yang merakamkan 80 spesies ulaman dan herba masakan di FRIM. Penghasilan buku ini bertujuan untuk memartabatkan amalan memakan spesies ulaman serta herba masakan yang kian dilupakan oleh masyarakat Malaysia. Buku ini terbahagi kepada dua bab iaitu bab ulaman yang merangkumi 51 spesies dan bab herba masakan berjumlah 29 spesies. Penerbitan buku ini diharap dapat dijadikan rujukan kepada pelajar, penyelidik, cef, pengamal herba, industri herba, ahli akademik dan masyarakat umum.

 

 

Enquiries:

Publications Branch, FRIM

Tel: 603 6279 7491

Fax: 603 6273 1076

E-mail:  FRIM_Publications@frim.gov.my